De meest gemaakte fouten in de sportschool

Een blessure oplopen en daarvan moeten herstellen? Daar zit niemand op te wachten. In deze blog bespreken we een aantal willekeurige veelvoorkomende fouten in de sportschool én geven we tips om deze fouten te voorkomen.

Verkeerde houding

Helaas zien we te vaak dat mensen oefeningen verkeerd uitvoeren. Bij het uitvoeren van een oefening is het belangrijk dat je weet welke spieren je moet gebruiken. Als je niet exact weet hoe je een oefening moet uitvoeren, laat je dan vooral even controleren door een ander! Dit voorkomt veel klachten.

Niet goed weten hoe je een apparaat gebruikt

Velen weten niet goed hoe ze de apparaten op de juiste manier moeten gebruiken en instellen. Ook hier geldt weer: laat je goed voorlichten met behulp van de instructies op een apparaat of stel je vraag aan een van onze trainers.

Geen warming up doen

Een goede warming up is heel belangrijk om spierpijn te voorkomen, maar ook om je lichaam soepeler te laten bewegen. Het overslaan van een warming up kan ervoor zorgen dat je blessures oploopt. We raden daarom aan om even op te warmen met een cardio sessie van 10 minuten of door het gebruiken van lichte gewichten.

Geen cooling down doen

Een cooling down is minstens zo belangrijk als een warming up. Een cooling down zorgt ervoor dat je lichaam de afvalstoffen kan afvoeren en dit voorkomt de ergste spierpijn en blessures. De cooling down hoeft niet langer dan 5 minuten te duren, het belangrijkste is om de getrainde spiergroep te rekken met behulp van een aantal simpele rekoefeningen. Vind je dat helemaal niks? Dan is even uitlopen op de loopband ook een prima cooling down.

Bepaalde spiergroepen vergeten of overslaan

Vaak richten mensen zich alleen op de spiergroepen die ze belangrijk vinden. Het gevolg hiervan is dat het lichaam uit balans kan raken en dit kan klachten en blessures geven. Zorg dus altijd voor een training die goed in balans is en vergeet daarbij niet om de kleine spiergroepen mee te trainen.