Mindfulness tips

mindfulness-tips

Mindfulness Tips

Wij willen allemaal lekker in ons vel zitten en sterk in het leven staan. Nu met de COVID 19 is het nog belangrijker om zich gezond en uitgerust te voelen. Wil jij ook meer rust en balans in je leven? Wat heb jij nodig om je goed te voelen? Heb jij jezelf deze vragen wel eens gesteld? Wij weten welke tools jij nodig hebt om dit voor jezelf te creëren.

Hoe vaak neem jij de tijd om naar je lichaam te luisteren? Je lichaam is een instrument dat signalen afgeeft als het niet goed gaat. Maar ben jij je hier wel bewust van?

Een hoop vragen denk je. Door wat simpele mindfulness kun jij zelf rust in je leven creëren.

Paar keer per week ontspannen

De zogenaamde verplichtingen die ons enorm veel energie kosten. Door balans te creëren krijg je automatisch rust. Zorg ervoor dat er minimaal paar keer per week iets ontspannends tegenover staat. Iets waarvan je positieve energie krijgt. Je energiepeil heeft een grote invloed op hoe je je voelt.

Stel jezelf de volgende vragen

  • Waar word ik blij van?
  • Wat wil ik vaker doen?
  • Wat wil ik nog uitproberen?

Voel je emoties

Heb je weleens van verslavend gedrag gehoord? Verslavend gedrag is bijvoorbeeld; overmatig sporten, online shoppen, emotioneel eten, roken, drinken of constant jezelf bezig houden.

Door onszelf te ontdoen van de emoties is het juist van belang om het te verwerken. Wat je kan doen? Zodra je een negatieve emotie aanvoelt zoals bijvoorbeeld; verdriet, angst, teleurstelling of verdriet kun je liggen op een rustige plek en contact met je lichaam maken zodat je weet waar je de emotie voelt.

Door op je rug te liggen en jezelf een houding te geven die fijn voelt, kun je rustig adem halen. Je kunt je armen wijd open slaan en wachten tot je rustig wordt. Dit kun je zo vaak herhalen als het nodig is.

Stel jezelf de volgende vraag

  • Welke afleiding zoek ik om zich niet slecht te voelen?

Zet een intentie neer

Je kunt zelf je gedachten de juiste koers geven. Dit doe je door te bedenken waar je heen wilt gaan. Bedenk voor jezelf welke zaken je wilt veranderen en aanpakken de komende periode. Je kiest de zaken die het meest impact op je leven hebben en kiest er hooguit twee of drie die prioriteit hebben. Focus en rond het af voordat je aan iets nieuws begint.

Stel jezelf de volgende vraag

  • Wat heeft voor mij de komende tijd prioriteit?

Focus op meerdere dingen tegelijkertijd

De kwaliteit van je leven bepaal je door zelf je gedachten aan te sturen. Wees de leider over je eigen “mind”, dat heet “mindcontrol”. Bedenk voor jezelf waar je aan wilt beginnen en afmaken. Begin daar mee in de ochtend. De ochtenden zijn de momenten dat je batterij het meeste opgeladen is. Voordat je aan je taak gaat beginnen stel je een tijdslimiet in. Dit houdt je scherp en productief en dat is precies wat je nodig hebt. Zorg dat je in een omgeving werkt waar je geen prikkels ervaart om zo ongestoord aan het werk kan. Creëer voor jezelf een rustige werkplek door bijvoorbeeld je bureau leeg te maken en je omgeving te laten weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Stel je zelf de volgende vraag

  • Wat zijn mijn prioriteiten van vandaag?

Tip: werk je thuis met kinderen om je heen? Zorg ervoor dat je een planning hebt en neem je gezin hierin mee door het met hen te bespreken. Spreek af dat je ongestoord je taken wilt afmaken. Zorg ervoor dat zij zelf ook bezig zijn en stel een tijdslimiet op door bijvoorbeeld een kookwekker te gebruiken. Vergeet geen pauze te nemen tussendoor. Dat geeft rust en regelmaat voor iedereen.

Weg met negatieve gedachtes

Alles wat je aandacht geeft groeit. Wist je dat we dingen aantrekken waar we veel aan denken. Dit heet de wet van aantrekkingskracht. Dit geldt zowel voor positieve en negatieve gedachtes. Wees bewust van je gedachten en probeer bij elke negatieve gedachte het om te buigen. Dat is weer het “mindcontrol”. Hier is wel focus en aandacht voor nodig, maar dit kan je gelukkig heel goed trainen. Visualiseer je doelen.

Door positieve energie uit te stralen trek je namelijk makkelijk dingen aan waardoor je lekker in je vel gaat zitten. Noteer elke dag in de ochtend dingen waar je dankbaar voor bent. Dit schrijf je op in je notitieboekje en kijk hier in de avond voor het slapen weer naar. 

Stel je zelf de vraag

  • Waar ben ik op dit moment dankbaar voor?

Onderzoek wat echt bij je past

Zoek uit wat jou blij maakt door bijvoorbeeld met mensen te praten, reizen, boeken te lezen, workshops te volgen of neem een sessie met een personal coach. 

Stel je zelf de vraag

  • Wat vind ik leuk en waar ben ik goed in?

Ga aan de slag met de tips maar, pas niet tegelijk alle tips toe. De tips zijn vrij simpel en daar zit ook de kracht in! De kunst is om een nieuwe gewoonte pas toe te voegen als de voorgaande goed in je dagelijkse routine zitten.